“Jegyzetfüzettől a profi vállalatirányítási módszerig” – ERP cikk 

A napokban jelent meg a “Fókuszban az üzlet” című Vodafone kiadványban “Jegyzetfüzettől a profi vállalatirányítási módszerig” című Trenger Csabával készült ERP cikk.

A publikációban a vállalatirányítás támogatására használt eszközökről van szó, a legegyszerűbb megoldásoktól az integrált vállalatirányítási rendszerekig.

Jegyzetfüzettől a profi vállalatirányítási módszerig

Előző számunkban felkeltette kíváncsiságát az ERP rendszerek fogalmáról, előnyeiről és a kiválasztásuk mikéntjéről szóló ERP cikk? Most azt járjuk körül, hol az a pont a cégek életében, amikor már csak ezekkel uralhatják a káoszt

A cégek működését támogató alkalmazások együtt fejlődnek a szervezettel. Minden megoldás megfelelő, ha a cég méretéhez, folyamataihoz és igényeihez alkalmazkodik. Trenger Csaba ERP szakértő szerint a cégvezetőket leginkább foglalkoztató kérdés az, hogy mikor érdemes továbblépni, melyek azok a jelek, amelyek arra utalnak, hogy a használt eszközök már nem elégségesek.

Az első lépések

A legtöbb szervezet kezdetben alacsony formalizáltsággal működik. A vezető egymaga, gyakran fejben végzi a cég irányításával kapcsolatos feladatokat, esetleg
saját maga számára készít feljegyzéseket.Ez a szakasz legtöbbször nem tart sokáig, a növekvő létszám és az elkülönülő feladatok miatt hamar nyilvánvalóvá válik, hogy szükség van írásos és a többi munkatárs számára is elérhető irányítási eszközre. Ez a gyakorlatban leginkább egy táblázatkezelő alkalmazást (pl.: MS Excel) jelent. Ebben születnek a nyilvántartások, a tervek és az elszámolások.

ERP cikk

Amikor az Excel már nem elég

A cég fejlődése optimális esetben folytatódik, újabb munkatársak és feladatok, összetettebb folyamatok jelennek meg. Az Excel-táblázatok szaporodnak és összetettebbé válnak, de bizonyos feladatokra csak korlátozottan alkalmasak. Ezek közé tartozik például a számlázás, könyvelés, projekttervezés, raktárkezelés és számos egyéb, a cég működésétől függő folyamat támogatása.

Ekkor szokott megszületni a döntés: be kell szerezni egy-két célszoftvert. A táblázatok és feladatspecifikus alkalmazások (pl.: számlázóprogram) kombinációja sok szervezetnél hosszú ideig beválik.

Azonban ennek a megoldásnak is megvannak a korlátai. A táblázatokban található adatok több felhasználó által, egy időben történő kezelése nem zökkenőmentes.

Az adatok felülírása vagy az ellentmondásos információk bosszúságot okozhatnak. Ha bizonyos adatköröket (pl.: vevőkre vonatkozó adatokat) több táblázatban
és célrendszerben is használnak, az egyes helyeken található információk egy idő után eltérőek lesznek a listák frissülésével.

Trenger Csaba, a TRL Hungary Kft. ügyvezetője szerint a vállalkozások fejlődése során elérkezik az a pillanat, amikor a döntéshozó fejében levő tudás már az egyre szaporodó Excel-táblák és célrendszerek sokaságával együtt sem jelent valódi megoldást.

Ha egy vezető azt tapasztalja, hogy ellentmondó és pontatlan adatok alapján kell döntéseket hoznia, nem tud előre tervezni. A folyamatok esetlegesek lesznek, és szinte minden adatot többször kell rögzíteni különböző rendszerekben. Ekkor érdemes megfontolni  egy integrált ERP-rendszer bevezetését.

Káoszból rend: integráció

Egy megfelelő, a szervezet működési modelljéhez illeszkedő ERP-rendszer egyrészt kiváltja az Excel táblázatok döntő többségét, másrészt egységes megoldásban kezeli a célrendszerek által addig elkülönülten kezelt feladatokat is. Ezenfelül szabványosítja a szervezet folyamatait, egységes rendszerben tárolja az adatokat, tartalmazza a legjobb gyakorlatokat (best practices) és rendkívül megkönnyíti a döntéshozatalt – pontos és naprakész adatok biztosításával.

Saját fejlesztés vagy „dobozos” ERP?

Szinte mindig felmerül a kérdés, hogy a cég fejlesszen saját vállalatirányítási rendszert, vagy vásároljon „dobozos” megoldást? Általánosságban elmondható, hogy egy jól működő és integrált ERP kifejlesztése olyan nagy befektetést és folyamatos fejlesztést igényel, hogy kivételes esetekben jelent csak költséghatékony és fenntartható megoldást.

Kockázatok

Természetesen a piacon elérhető vállalatirányítási rendszerek esetében is vannak kockázatok, az egyik legjelentősebb a nem megfelelő megoldás kiválasztása.

Alapszabály, hogy olyan ERP rendszert keressen, amelyet pontosan a saját szervezete működésére alakítottak ki, például projektalapon működő szolgáltatócégnél ne használjon termelő vállalatok igényeire létrehozott rendszert.

Az ERP cikk letöltése:

Vállalatirányítási rendszerek kiválasztása - Fókuszban az üzlet

További hírek a Maconomy ERP rendszerről

GINOP-3.2.7 vállalatirányítási rendszer pályázati forrásból
Maconomy ERP rendszer cikk
ERP folyamatautomatizálás
TRL Hungary - Home office - 20200317
GINOP 322 pályázat zárás
TRL Hungary új címe
CMS Germany ügyvédi iroda logó
Sikeres ERP rendszer bevezetés tanácsok
Maconomy vállalatirányítási rendszer 2.4.4 verzió
Vállalatirányítási rendszerek fejlődése 2019
Szabályozási kockázatok szolgáltató cégeknél
GINOP 322 pályázat 20190910
ERP pályázati lehetőségek
Munkaerőhiány kezelése Maconomy ERP
Hibrid vállalatirányítási rendszer