Maconomy ERP rendszer hírlevél 2013 július

A tartalomból: ’Maconomy Média Modul’ az arab piacon. Maconomy 2.0. Szolgáltatott szoftver (SaaS) és felhő (Cloud). Maconomy 2.0 rendezvény. Miben különbözik egy projektalapú és egy gyártásalapú ERP?

’Maconomy Média Modul’ az arab piacon

A reklámszakma egyik meghatározó szereplője, a Publicis Groupe közel-keleti média részlege lassan fél éve a Maconomy Média Modul segítségével végzi munkáját.

Az együttműködés a dubaji irodával a budapesti Publicis Groupe részleg ajánlása alapján már tavaly elkezdődött. Az Egyesült Arab Emírségekben az éles indulás a terveknek megfelelően 2013. januárjában megtörtént , amit júliusban Libanon, majd Szaúd-Arábia, Katar és Jordánia fog követni.

ERP hírlevél 2013

Az arab piac számos tekintetben különbözik az általunk megszokottól és ez a média világára is igaz. Magyarországon a média (különösen a TV) összetettsége miatt a legtöbb ügynökség külső eszközben (például Microsoft Excel) oldja meg a média vásárlások tervezését, ez a Maconomy hazai média modulja esetében is igaz, ami a vásárlás, számlázás és jelentéskészítés folyamatait támogatja. Ennél egy fokkal többet foglal magába a horvát és szlovén piacon levő megoldásunk, ami a külső alkalmazásban elkészített médiaterveket is importálja a Maconomy vállalatirányítási rendszerbe.

A Publicis Groupe dubaji regionális irodájának munkatársaival folytatott igényfelmérés során kiderült, hogy az arab médiapiac adottságai miatt nemcsak lehetséges, hanem kifejezetten elvárt a tervezés integrálása is a média modulba. Így a meglevő magyar és horvát-szlovén modellt kiegészítve fejlesztettük ki a tervezést is magába foglaló Maconomy Média Modult. A megoldással kapcsolatos ügyfél visszajelzések kifejezetten pozitívak, a tesztelés és oktatás befejezésével mára a kiegészítés a Maconomy szerves részévé vált, leegyszerűsítve és felgyorsítva a média tervezés, vásárlás, számlázás és jelentéskészítés folyamatait.

Megjelent a Maconomy 2.0 verzió

A Maconomy 2.0 a legújabb verziója a vállalatirányítási rendszernek, 2013. márciusa óta van használatban ügyfeleink egy részénél. Az elmúlt hónapok tapasztalata alapján a felhasználók leginkább az egyszerű működést, a szerepkörre szabott és egyénileg alakítható felületeket, menüket és funkciókat emelték ki.

A Maconomy 2.0 háromszor több beépített funkciót tartalmaz, mint az X1-es verzió. Az új Workspace kliens több mint 65 szerepkörre szabott felületet tartalmaz, amelyek az egyes munkakörök szükséges funkcióit és információit jeleníti meg, de akár egyénileg is tovább alakíthatóak. Az új kiterjesztések és eszközök számos újdonságot tartalmaznak, például a Workspace felületekbe beépített jelentéseket és az arculati elemek elhelyezhetőségét.

A Maconomy 2.0 alapjait érintő fejlesztések közé tartozik az összevont számlák kiválasztása, az alkalmazotti árbevétel szétosztása és számos új funkció. A riportkészítő csomagban új (Periodic AR, Bank reconciliations, Profit&Loss) és átdolgozott riportok is találhatók. A Maconomy Touch Time egy mobiltelefonra (iOS és Android) telepíthető timesheet alkalmazás. A Touch Time segítségével az időráfordítás adatokat a munkatársak bárhonnan be tudják jelenteni, illetve azok azonnal áttekinthetőek a vezetők számára.

Szolgáltatott szoftver (SaaS) és felhő (Cloud): jelentés, előnyök és kockázatok

Egyre gyakrabban kerülnek szóba a SaaS és Cloud szavak a megbeszéléseken. Vajon mit jelentenek ezek pontosan, illetve érdemes-e velük foglalkoznunk?

Szolgáltatott szoftver (SaaS): Egy olyan szoftverszolgáltatási módszer, amelynél az alkalmazás és a kapcsolódó adatok a külső szolgáltatónál vannak tárolva, a felhasználók vékony kliensen keresztül érik el az alkalmazást, jellemzően a web-böngészőben.

Felhő alapú számítástechnika (Cloud computing): A “Felhő” egy gyűjtőfogalom, aminek pontos definíciója nincs.

A felhő tulajdonképpen a hálózaton elosztott számítógépes környezetet jelenti, aminek három fő csoportja van:

 • Szolgáltatott szoftver
 • Szolgáltatott infrastruktúra
 • Szolgáltatott platform

Az alkalmazások nem a felhasználók, hanem a szolgáltató elosztott eszközein futnak, ezek egy hálózaton érhetőek el, leggyakrabb az interneten.
A Szolgáltatott szoftver előnyei:

 • Alacsonyabb kezdeti költségek
 • Működési- vagy tőkeköltség?
 • Alacsonyabb karbantartási és frissítési költségek
 • Gyors telepítés
 • Fokozott IT biztonság
 • Automatikus frissítések
 • Távoli elérés

A Szolgáltatott szoftverekkel kapcsolatos kérdések, kockázatok:

 • Függés a szállítótól
 • Szolgáltatás igényeknek való megfelelése
 • Testreszabási lehetőségek
 • Integráció a meglevő alkalmazásokkal
 • Teljesítmény, megbízhatóság, IT biztonság
 • Leállások (tervezet és véletlen)
 • Adatbiztonság
 • Adatok tulajdonlása
 • Megosztott vs. dedikált környezet
 • Mennyire elterjedtek a SaaS és felhő alapú megoldások?

A Gartner adatai szerint a Saas 12,3 milliárd dolláros piaca 2015-re évi átlagos 16%-os növekedéssel 22,1 milliárdosra nő. (Forrás: Gartner „Forecast: Software as a Service, All Regions, 2010-2015)

Maconomy 2.0 rendezvény

Terveink szerint 2013 őszén meglevő ügyfeleinknek és partnereinknek egy kötetlen rendezvényen bemutatjuk működés közben a Maconomy 2.0 verzióját. A rövid áttekintés után természetesen kérdéseket is fel lehet tenni az új funkciókkal és megoldásokkal kapcsolatban. A rendezvénnyel kapcsolatos részleteket később pontosítjuk.

Miben különbözik egy projektalapú és egy gyártásalapú ERP?

A Maconomy Facebook oldalán kilenc grafikán bemutatjuk a projekt és gyártáslapú ERP rendszerek közötti különbséget.

Maconomy ERP rendszer hírlevél 2013 július

További hírek a Maconomy ERP rendszerről