ERP ár: mennyibe kerül egy ERP rendszer?

Vállalatirányítási rendszerek valós költsége és megtérülése

Hogyan lehet összehasonlítani a különböző vállalatirányítási rendszerek árait?

Egy vállalatirányítási rendszer kiválasztásánál fontos tényező az egyes ERP rendszerek ára is.

Azonban nem egyszerű összevetni a megfelelő a megoldásokat, mert a különböző ERP rendszerek ára, az árajánlatok tartalma és szemlélete  sokszor nagyon eltérő.

Az ERP rendszerek ára számos tényezőtől függ, érdemes átgondolni az alábbi kérdéseket:

ERP rendszerek ára

ERP ár: a teljes költséget leginkább befolyásoló tényező az ERP megoldás illeszkedése a szervezet működéséhez

Közép és hosszú távon az ERP rendszerek ára, illetve a szűken értelmezett bekerülési ár mellett legalább annyira fontos, hogy a szervezet működési modelljének és valódi igényeinek megfelelő vállalatirányítási rendszert válasszunk.

Nem iparág specifikus ERP rendszer esetén a bevezetés során a folyamatokat és a riportokat érintő nagy számú testreszabás és módosítás is jelentős költséget generál a projekt végére. Az igazán nagy és előre nem látható terhet azonban a nagymértékben módosított és szükségmegoldásokkal terhelt ERP rendszer karbantartása jelenti majd, hiszen a verziófrissítéseknél folyamatos erőfeszítést igényel az összes változtatás frissítése.

Egy eltérő logikájú, más típusú vállalkozás elvárásaira tervezett vállalatirányítási rendszer használata is nehézkes, frusztrációt és ellenállást eredményez a felhasználók körében, amelynek eredménye egy újabb rendszerbevezetés lehet.

Egyedi vagy „dobozos” ERP rendszer?

Egyedi ERP rendszer

A vállalatirányítási rendszerek piacán a két végletet a teljesen egyedi fejlesztésű ERP rendszerek és az egyáltalán nem testre szabható „dobozos” termékek jelentik.

A teljesen egyedi ERP rendszer fejlesztése belső vagy külső erőforrások bevonásával csak igen kivételes esetben lehet indokolt. Legtöbbször jelentősen alulbecslik az egyedi ERP rendszer kialakításával és fenntartásával járó feladatokat.

Az egyedi ERP rendszer használatának számos hátránya van:

 • nem állnak rendelkezésre az ERP rendszerbe beépített legjobb gyakorlatok,
 • a fejlesztők sok esetben nem rendelkeznek vállalatirányítási ismeretekkel,
 • az egyedi ERP rendszer fejlesztése és bevezetése időigényes
 • a változáskövetés költsége magas,
 • öncélú feladatok kialakulásának veszélye (munkagenerálás),
 • biztonsági kockázatok,
 • a fejlesztőt nehezen, vagy egyáltalán nem lehet helyettesíteni.

Nem változtatható, “dobozos” ERP rendszer

A nem változtatható, „dobozos” ERP rendszerek abban az esetben jelenthetnek megfelelő megoldást, ha a vállalkozás működése nagyon egyszerű.

Azonban a legtöbb vállalkozásnak a vállalatirányítási rendszer testreszabási lehetőségének hiánya miatt a folyamatait is nagymértékben át kell alakítania, illetve a későbbi fejlődés, növekedés esetén jelentős korlátot jelent a megoldás.

Az arany középút: iparág specifikus de testre szabható ERP rendszer

Az arany középutat azok a vállalatirányítási rendszerek jelentik, amelyek egy adott iparágban elegendő számú ügyféllel rendelkeznek, létezik iparágspecifikus alapverziójuk, de testre szabhatók az egyedi igényeknek megfelelően.

Ezek az ERP rendszerek tartalmaznak iparági legjobb gyakorlatokat, a méretgazdaságosságból fakadó előnyök miatt olcsóbbak, mint az egyedi fejlesztések, a munkatársaik rendelkeznek iparági szakértelemmel, iparági leellenőrizhető referenciáik vannak, illetve hosszú távú működésük garantált.

ERP rendszer licenc alapfogalmak

Többféle licenc árazási megoldás is létezik az ERP rendszerek vonatkozásában, például:

 • nevesített felhasználó alapú licencek,
 • konkurens felhasználó alapú licencek,
 • egy vagy többféle licenctípus (pl. adatrögzítő, riportkészítő, stb.),
 • csomaglicencek,
 • sávos licencek.

Érdemes tisztázni, hogy az adott vállalkozás számára mennyi ERP szoftver licencre lesz szükség, van-e lehetőség egy licenccel több munkatársat is kiszolgálni, hogyan lehet csökkenteni vagy éppen növelni a későbbiekben a licencek számát.

Természetesen minél bonyolultabb egy szállító ERP rendszerének licenc és árazási szerződése, annál nehezebb dolgunk van a kapott ajánlat kiértékelésével és a későbbiekben a vitás helyzetek elkerülésével.

ERP ár: költségelemek

Szinte minden ERP rendszer szállítója eltérő szoftver licenc árazási modellt és fogalmakat használ, azonban általánosságban az alábbi költségelemek merülnek fel egy ERP rendszer használata során:

ERP szoftver licenc díj

A vállalatirányítási rendszerek licencét jellemzőn vásárlás vagy bérlés útján lehet beszerezni. Az ERP licenc költségek kiszámítása jellemzően az alaprendszer és az egyes modulok használata alapján történik.

Az ERP rendszer licencdíjain kívül számolni kell a többi komponens (szerver operációs rendszer, adatbázis kezelő, stb.) licenc költségeivel is. Egyedi fejlesztésű rendszereknél az ERP licenc költség helyett a fejlesztési költség jelentkezik.

ERP szoftverkövetési díj

A vállalatirányítási rendszer használata során a szoftver frissítése, karbantartása és a különböző változások követése (belső igények, jogszabályi környezet, stb.) ismétlődő költségeket jelent. Egyedi fejlesztésű ERP rendszereknél a karbantartási költség igen magas lehet. A bérlési konstrukciók esetében a szoftver követési díj a bérleti díjba beletartozik.

Bevezetési költség

A vállalatirányítási rendszerek egyik jelentős költségeleme a rendszer bevezetési költség, ami a megoldás telepítését, adaptációját és testreszabását jelenti.

Minél kevésbé iparág specifikus megoldásról van szó, annál több módosítást és testreszabást kell végrehajtani az ERP rendszer alapverzióján a bevezetés során, amiket a későbbiekben folyamatosan karban kell tartani. Ez jelentősen megdrágítja a rendszer bekerülését és fenntartását.

Fontos a kiválasztandó vállalatirányítási rendszer szállítójával pontosan és részletesen tisztázni, hogy mire terjed ki a bevezetési költség: tartalmazza az oktatás, a riportok kialakításának, a meglevő adatok migrációjának, a tesztelésnek és a testreszabásoknak a költségét?

Egyéb szolgáltatói költségek

Érdemes az ERP rendszer kiválasztásakor alaposan tanulmányozni a szerződéseket, mert számos szállító meglehetősen komplex árazási struktúrákat alkalmaz, amelyek a későbbiekben extra költségeket jelentenek.

Számos tanácsadó cég foglalkozik a legismertebb ERP szállítók licenc díjainak auditálásával, az indokolatlan költségek csökkentése érdekében.

Interfészek

Az ERP rendszerhez kapcsolódó belső és külső rendszerek interfészeinek kiépítése jelentős költség lehet. Érdemes alaposan feltérképezni a kiválasztási szakaszban az érintett alkalmazásokat és minkét oldalról bekérni árajánlatokat.

Hardverköltségek

A vállalatirányítási rendszerek használatához saját vagy külső hardver környezetet kell fenntartani. Egyes esetekben a kliensek (felhasználók számítógépei) bővítése, cseréje is szükséges lehet.

Üzemeltetés

Az ERP rendszerek üzemeltetése történhet belső erőforrások segítségével, vagy külső szolgáltatók (felhő alapú szolgáltatás) bevonásával. Egy jól paraméterezett, megfelelően telepített és az előírásoknak megfelelő teljesítményű hardver környezetben működő vállalatirányítási rendszer üzemeltetése nem jelent túl nagy kihívást.

A frissítések és hibajavítások telepítését az ERP rendszer szállítója végzi a legtöbb esetben, érdemes ezek várható költségét is felmérni.

ERP támogatás, szupport

Az IT feladatot jelentő üzemeltetésen kívül az ERP rendszerek támogatásának is költsége van a legtöbb esetben. Ez magában foglalja a kérdések megválaszolását, a rendszerrel kapcsolatos tanácsadást és egyéb támogatási tevékenységeket.

A költsége lehet például fix havidíjas vagy óradíj alapú. Tisztázandó, hogy a hibajavítás költségét tartalmazza-e a szoftver karbantartási költsége, vagy ezért is külön kell fizetnünk.

Egyedi igények, fejlesztések

A vállalatirányítási rendszer használata a legtöbb vállalkozásnál során előbb-utóbb felmerülnek speciális igények. Ezek megvalósítása extra költséggel jár. Célszerű szerződéskötés előtt tisztázni ezek várható költségét, példák, vagy fejlesztői óradíjak formájában.

Az ERP rendszerek használatának járulékos költségei

Az ERP rendszerek használatának egyéb járulékos költségei is lehetnek. Ezek közé tartoznak a belső ráfordítások (például a belső munkatársak részvétele az ERP bevezetési projektben, a munkatársak oktatása), illetve a külső költségek (ERP rendszer frissítésekor a kapcsolódó alkalmazások esetleges módosítása).

ERP ár: tulajdonlás teljes költsége (TCO) és megtérülés számítások (ROI) vállalatirányítási rendszerek esetén

Egy vállalatirányítási rendszer bevezetése tekinthető racionális üzleti döntésnek, ha annak megtérülése pár éven belül nagy valószínűséggel megtörténik.

Az egyes ERP rendszerek árazásának valódi összevetését a tulajdonlás teljes költségének egy kiválasztott időszakra (pl.: 4 év) történő kiszámításával és a megtérülés számítások elvégzésével lehet meghozni.

Ismerje meg a Maconomy ERP rendszer teljes költség és megtérülés számításait!

No tags for this post.